Educație, cum nu ne-am dori niciodată! Cum arată la Valea Dragului prima zi de școală

Școala din Valea Dragului  este o garnizoană baricadată în fața presei. Începutul de școală a stat sub auspiciile lucrului bine ascuns. Porți  ferecate, mobilizarea personalului de serviciu la intrări, telefoane disperate către autorități. Bașca, chemarea poliției la fața locului, pentru a păzi gardurile instituției de învățământ. Totul, pregătit în fața ”asediului” presei, care vroia să ”terorizeze” elevii, în prima zi de școală.

” Nu aveți voie să filmați. Trebuia să cereți voie de la Inspectoratul Școlar. Nu mai terorizați copiii. Și așa avem destule probleme. Nu, nu pot să vă las în școală. Veniți cu acordul Inspectoratului”, așa ne-a întâmpinat doamna directoare a școlii gimnaziale din Valea Dragului, Luminița Plăpumaru.

O reacție convulsivă întâlnită la întreg personalul școlar, când a auzit de presă. Ce aveau de ascuns? Inițial am reușit să intrăm în această unitate de învățământ, pentru că era ușa deschisă.  Asta, deoarece am ajuns mai devreme și am dorit să vedem cât de pregătită este școala pentru întâmpinarea copiilor, în prima de școală. Dar s-au mobilizat imediat femeile de serviciu și ne-au dat afară. Și imediat, telefon la directoare, care a venit într-un suflet!

Din păcate, la prima aruncătură de vedere, nicio măsură de prevenție: fără dezinfectant la intrare sau în sala de cursuri, fără măști de protecție venite din partea Primăriei. În clase,  doar niște mese goale și o atmosferă glacială. Nici măcar un ”zâmbet” afișat undeva pentru copiii care intră, pentru prima dată, pe ușa unei clase de școală.

”Noi ne-am făcut datoria. Am adus bănci noi. Dacă mai e nevoie, mai aducem”, anunță, în fața părinților și copiilor, într-un mod afectat, doamna directoare. Oare ce înseamnă acel panou mare, afișat pe zidul școlii? ”Programul Național de Dezvoltare Locală, Beneficiar: Comuna Valea Dragului”. Oare ce investiții s-au făcut aici prin PNDL? Toaleta pentru copii este tot afară, iar de măsuțe a făcut rost doamna directoare.

Afară, în fața școlii,  printre copiii care așteptau să intre la clase,  bântuiau și vreo patru-cinci căței comunitari, care, parcă vroiau să intre și ei la cursuri. Dar, polițista de pază, vigilentă,  le-a interzis total accesul! După ce au văzut că sunt refuzați, cățeii  s-au aciuat pe la  cârciumă, poate, poate, vreun prieten din sat le aruncă și lor o ciozvârtă. Că și ei  sunt ai satului!

Poate pentru a descoperi ce înseamnă școală în secolul 21, primarul Mototolea ar trebui să arunce un ochi nu neapărat în comuna Ciugud, județul Alba, care este la ani lumină de ceea ce oferă copiilor la Valea Dragului, dar măcar la colegul lui din comuna Roata, din același județ, unde școala se apropie de vremurile noi, mai ales în plină pandemie:  dispozitiv special pentru dezinfectare, la intrarea în școală a copiilor, soluție de dezinfectare în fiecare clasă, toalete ultramoderne în interior, tablă inteligentă și computerizată, care redă imagini virtuale,  în fiecare clasă, dar și o atmosferă veselă, cu desene și picturi peste tot. Poate ar putea lua de la Roata și  modelul a ce înseamnă o clasă de informatică, cu toatele dotările de informatică necesare elevilor!  Școala de la Roata a fost renovată tot din banii PNDL, dar cu cap, cu dragoste pentru copiii. Nu în bătaie de joc, ca la Valea Dragului.

Cum arată școala în Valea Dragului:

Cum arată școala la Roata, județul Giurgiu:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *